مدیریت پروژه چابک
واژ ه چابک در فرهنگ لغت، به معنای حرکت سریع، چالاک، فعال میباشد. همیچنین چابکی، تفکر سریع، تصمیمگیری بهنگام و حرکت استوار و هوشمندانه به سمت هدف میباشد. سازمان چابک نیز، به سازمانی گفته می شود که قابلیت سازگاری در واکنش به تحولات و وقایع غیرمنتظره، فرصت های بازار و نیازمندی های مشتری را در سریعترین زمان ممکن داشته باشد. در چنین کسب و کاری، فرایندها و ساختارهایی یافت می شود که سرعت، انطباق و استحکام را تسهیل کرده، دارای سازمان هماهنگ و منظمی است که توانایی نیل به عملکرد رقابتی در محیط تجاری کاملاً پویا و غیرقابل پیشبینی را دارد. البته این محیط با کارکردهای کنونی سازمان بی تناسب نیست. از طرفی، کسب و کار بسیاری از سازمان ها بر پایه پروژه استوار است . مدیریت چالاک پروژهها، یکی از مهم ترین عناصر موفقیت اینگونه سازمان ها محسوب می گردد. این راهکارهای چابک، به دنبال مدیریت چالاکِ تغییرات پروژه از طریق انعطاف پذیری، انطباق پذیری و ارتباطات چهره به چهره می باشد و مناسب سازمان ها و پروژه هایی است که نیازمند پاسخگویی سریع و آنی به تغییرات و ارتباط پیوسته با مشتری هستند.
مقاله مرتبط : چارچوب چابک اسکرام
روش اجایل (agile) یک تکنیک بسیار خوب برای استفاده در یک کسب و کار است که نیازهایش دائما در حال تغییر میباشد. نمونه پروژههایی که چابکی برای آنها مناسب است:
🔘 پروژه های فن آوری اطلاعات و نرم افزاری
🔘 جابجایی امکانات
🔘 سازماندهی دوباره شرکت
🔘 تغییر پروسه کسب و کار
🔘 پروژه هایی با کیفیت بالا و زمان پیاده سازی کم
🔘 و….
عضو کانال تلگرام مدیریت پروژه شوید
تفاوت های مدیریت پروژه چابک با مدیریت پروژه سنتی
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، مدیر پروژه وجود ندارد، اما در روش های سنتی، وجود دارد.
🔘 تیم پروژه در مدیریت پروژه چابک ، معمولاً در یک جا و به صورت دو به دو مینشینند و کار میکنند، اما در سایر روش ها، تیم پروژه در موقعیت های مختلف و در جاهای مختلف مشغول به کار هستند.
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، خبری از گانت چارت نیست و به جای برنامهریزی به کمک گانت چارت، از کاغذهای پشت چسب دار و تخته وایت برد بزرگ استفاده میشود که بر روی آنها اطلاعات مشخص و از پیش تعیین شده ای نوشته شده است.
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، کل تیم مسئول شکست یا موفقیت پروژه هستند؛ اما در مدیریت پروژه سنتی، مدیر پروژه، یک تنه مسئول همهی ابعاد پروژه است.
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، خبری از حجم زیاد مستندات مختلف مدیریت پروژه که بعضاً در طول پروژه حتی یک بار هم استفاده نمیشوند، نیست.
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، همه از تغییر استقبال میکنند؛ اما در مدیریت پروژه سنتی، خیلی از تغییر استقبال نمیشود.
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، مشتری یکی از ارکان تیم پروژه است و نیازمندیهایش در هر مرحله، دوباره تحلیل و اولویتبندی میشود؛
🔘 در مدیریت پروژه چابک ، تعامل و کار تیمی بر پایبندی به دستورالعمل ها و روش های خشک، ارجعیت دارد.
🔘 افراد تیم چابک، از همکاری در کنار هم لذت می برند و به مرام نامه ای که از ابتدا با هم تهیه می کنند پایبندند، اما در سایر روش ها، این تعامل، خیلی برجسته نیست.