انواع دعاوی در پروژههای ساخت – قسمت دوم
انواع دعاوی ساخت
برای مدیریت ادعا، گام اول نیاز به شناسایی انواع آن است. دعاوی شناخته شده در پروژههای عمرانی، غالبا دعاوی ایجاد شده در زمان اجرا بوده و از منظر پیمانکاران مورد بررسی قرار گرفتهاند. کلیت این دعاوی به شرح زیر میباشند:
- دعاوی مربوط به قرارداد
- دعاوی مربوط به تغییرات فنی
- زمین شناسی و آب و هوا
- تغییرات سیاسی و اجتماعی
- ادعاهای زمانی
- ادعاهای هزینهای
در مقاله قبلی، انواع دعاوی مربوط به قرارداد را مورد بررسی قرار دادیم. در ادامه به بررسی سایر دسته بندیها میپردازیم.
دعاوی مربوط به تغییرات فنی
این دعاوی از تغییر استانداردها، مصالح و زمان تعلیق منجر میشود زیرا عوامل غیرقابل پیشبینی زیادی در صنعت ساخت جود دارد، که پیامدهای زیادی نیز به همراه دارد.
بروز تغییرات
پیچیدگی، بیهمتایی، منحصر به فرد و تخصصی بودن فعالیتها و دخالت افراد محتلف در پروژه از خصوصیات پروژههای عمرانی میباشد. این خصوصیات و نیز عدم تحقق آرمان اهداف، جملگی بروز تغییرات را نتیجه میدهند.
کار اضافی یا اضافه کار؟
کار اضافی کاری کاملا مستقل و خارج از قرارداد است و اساسا کاری نیست که برای تحقق موارد ملحوظ در نقشههای و مشخصات اصلی، نیازی به انجام آن باشد.
اما اضافه کار، کاری است که برای برای تحقق موارد مندرج در قرارداد، انجام آن لازم است و بدون انجام آن، کار خواسته شده در قرارداد نمیتواند تکمیل شود.
نوع دیگری از دعاوی که عموما بخش بزرگی از تغییرات هزینهای و به تبع آن دعاوی هزینهای و زمانی و قراردادی را شامل میشوند، دعاوی مربوط تغییرات فنی و اجرایی حین فاز اجرا میباشند. این تغییرات علاوه بر انواع متفاوتی که دارند، مشخصاتی را نیز دارا میباشند، که شناسایی آنها به پیشگیری از این نوع دعاوی کمک فراوانی مینماید.
مشخصات تغییرات مهندسی:
مدیریت ادعا
فرایند تغییرات فنی و دعاوی ساختمانی مشخصا از هم متمایز هستند. تفاوت میان آنها نیز بدین صورت است: الزامات تغییرات فنی در ابتدا در نظر گرفته میشود و پس از آن تغییر دیده میشود؛ در حالیکه در دعاوی، ابتدا ادعاهای ساختمانی ایجاد شده، سپس خود ادها انجام میشود. هزینه تغییرات فنی ابتدا تعیین شده، سپس ساخت آغاز میشود؛ پس از اجرای ادعا، هزینه تعیین میشود.
تغییرات مهندسی و هزینه دعاوی
زمان و مقدار تغییرات مهندسی و هزینه دعاوی ساختمانی متفاوت است. برای تغییرات فنی پیمانکار میتواند سود دریافت کند و میتوان آنرا متوازن کرده و بر اساس قرارداد و رویههای معمول ماهانه پرداخت نمود. در حالیکه بر اساس شرایط قراردادی فیدیک که پیمانکار میتواند به آن رجوع کند، میتوانیم ببینیم که منافع سود خسارتها بسیار کمتر است. آنها تنها میتوانند هزینه ادعا را داشته باشند، اما نمیتوانند سود ادعا را دریافت دارند.
پرداخت دعاوی
ادعاهای زمین شناسی و آب و هوا:
شرایط زمینشناسی واقعی همواره ضعیفتر از شرایط قید شده در قرارداد است. این یکی از دلایل دعاوی مر تبط با مسایل زمینشناسی است. بدین صورت که نیاز به متراکمسازی، برداشت و جایگزینی خاک، شمعکوبی و غیره دارد. علت دیگر این است که آب و هوا و محیط واقعی ساخت خیلی بد است که نیاز به شرایط ویژه ساخت در دمای بالا؛ پایین، آب و هوای باد و باران، گرد و خاک داشته باشد. نهایتا، هزینههای ساخت و ساز در نتیجه فوررس ماژور افزایش مییابد.
تغییرات سیاسی و اجتماعی:
ممکن است هزینه در اثر قیمت، سهمیه بندی، نرخ استخراج و مالیات تعیین شده توسط دولت افزایش یاید. ادامه، پیشرفت و یا توقف معمول ساخت نیز با آشوبهای اجتماعی، بحرانهای سیاسی و تغییرات حکومتی تحت تاثیر قرار گیرد که منجر به کاهش سود پیمانکاران خواهد شد.
در مقالات بعدی به ادعاهای زمانی و ادعاهای هزینهای خواهیم پرداخت.
تیم فسپا در مدیریت دعاوی پروژههای سه عاملی غیر صنعتی آماده خدمت رسانی به شماست.
نویسنده: امیر مطلق، کارشناس ارشد مدیریت پروژه و ساخت